måndag 20 februari 2012

SvePof-tänk...

Jag fick lite feedback på min förra bloggpost om att jag borde uttrycka mer vilka idéer jag har och eftersom jag inte kan sova passar det väl bra att nattflumma runt lite med tankar jag har, det är väl bra att veta vilka ståndpunkter jag har ifall man nu ska lägga sin röst på mig som en i styrelsen. Here we go...

Allmänt
För mig kan man symbolisera pokern i Sverige med en pyramid där bottendelen d.v.s. den största delen utgörs av klubbspelare/online-Svenssons ute i rikets alla hörn, det är de som står för grunden och faktumet att det ens finns några ytterligare nivåer på pyramiden. Nästa nivå är de spelare som livnär sig på poker, vare sig det är onlineproffs eller liveproffs. Det är de som lever på de pengar som kommer från basen, det är också de som delvis drar folk till basen eftersom alla vill ta sig uppåt. Sista nivån är kronan på verket, SM. Nu rynkar ni på näsan och säger att "Hallå, de två första nivåerna var ju faktiska människor, det sista är ju bara något abstrakt!", jag förstår er men lyssna på mig. I min drömvärld är det just så det ska vara, alla i basen drömmer om att ta sig till proffsnivån och alla proffs ska drömma om att ta sig till SM och titeln där. Det ger en naturlig push bakifrån och skickar trycket uppåt som sedan ska kulminera i det som är svensk pokers mest prestigefulla alla kategorier, nämligen SM.

Det för oss naturligt till nästa punkt, nämligen:

SM
Nu kommer det något kontroversiella, jag kan mycket väl se att det tas ett avbrott i anordnandet av det officiella svenska mästerskapet(både live och online) i ett år. Varför då undrar ni? Jo, för att samla massorna, få tid att börja bygga SvePof från grunden i den första delen av pyramiden d.v.s. grunden. Kan SvePof på ett bra sätt etablera ett förtroende och ett engagemang på den nivån ger de andra sig själv förr eller senare, kan förbundet visa upp medlemssiffror som är upp emot tusentalet finns det en helt annan kraft bakom och det kan även få nästa del att hänga på d.v.s. proffsen. Hänger proffsen på finns det ett helt annat momentum att använda sig av gentemot eventuell upphandling av eventet och även kring möjligheterna att få till en trestegsraket utan dess like, jag kanske är naiv men så här ser min drömbild ut i alla fall och jag tror den är genomförbar.

Hur får man med sig basen då? Ja, kanske på något av följande sätt:

Klubbpoker
Ute i landet finns otaliga klubbar som för en relativt fridfull om än dock av staten hotad tillvaro, vilket jag tycker är för jävligt. Det känns rätt absurt att inte ett gäng vuxna människor ska kunna samlas i lugn och ro, vända lite kort med en helt klart hanterbar summa i insats samtidigt som man bara har det oerhört trevligt tillsammans. Är det något jag ogillar starkt så är det statens storebrorstendenser även om jag förstår till viss mån tanken bakom, ett värnande om folkhälsan, men jag vill kunna tro att det här ska gå att få att fungera på något sätt där vi myndiga människor faktiskt får utöva en fredlig hobby utan att känna oss som skurkar. Det är dock ett väldigt långsiktigt mål så det får bli en senare puck, det som bör göras snarast är alltså att försöka samla styrkorna. Hur gör vi det?

- Sätt upp en hemsida med många kontaktytor, både gentemot styrelsen och andra klubbar/pokerutövare, där fokus alltså ligger på samordning och inte handdiskussioner. Det ska vara enkelt att få tag på styrelsen och snabbt få svar på eventuella frågor eller funderingar man har

- Ha regelbundna möten/träffar med olika regioner i landet, låt klubbarna få känna sig delaktiga och få ut sina synpunkter i det öppna. Eventuellt utse länmän/-kvinnor som ansvarar för kontakten med klubbarna i respektive län, allt för att samla ihop information och tankar och underlätta samordningen.

- Försöka påverka spelklimatet i Sverige genom lobbyverksamhet samt skapande av debatt i olika medier

- Förmedla kontakter med sajter för att underlätta eventuell sponsring av normal klubbverksamhet eller av större events som anordnas

- Assistera i alla dess former man kan helt enkelt

Det enda jag kan se som problem här är min tanke på att förbundet ändå ska verka legalt i sitt agerande och då uppkommer ju gränsdragningsproblematik, hur mycket kan ett förbund assistera klubbarna utan att faktiskt anses medverka till att något enligt staten olagligt utförs? För mig känns det rätt viktigt att styrelsen har en trovärdighet, en odiskutabel sådan, för att kunna representera pokern på ett bra sätt samt föra en kreativ dialog med politiker och bestämmande organ.

Onlinepoker
Den här delen är lite mer svårjobbad då hela poängen med onlinespel är ju att det är en ren soloinriktad aktivitet där det sociala spelet vid borden nästintill är obefintligt, här finns ju inte heller samma begränsningsproblem(i alla fall inte så här långt) som det finns med livespelet d.v.s. du kan öppna upp vilken klient du vill och spela utan problem. Jag tror också att engagemanget hos onlinespelarna är svårare att fånga då de som sagt är mer individuella i sitt utövande, är du en klubbspelare söker du ju gemenskapen i det sociala även om det självklart finns grindstugor och annat onlinespelare företar sig. Just nu känns det som att den främsta uppgiften online är att anordna ett SM samt att bevaka den politiska situationen i Sverige vad gäller IP-blockering och dylikt, jag är för dåligt insatt i dessa frågor för att våga sväva ut alltför långt. Jag måste fundera mer på vad jag har för tankar kring onlinedelarna, jag är ju i grunden en klubbmänniska och det är för de delarna mitt hjärta brinner mest och det är där jag ser att det finns mest att hämta också.

Jag tror stenhårt på att bygga underifrån och görs det på rätt sätt kan pokern få en ny boom, eller i alla fall kraftigt stärkas, de närmaste tre till fem åren. Jag vet inte 100% vilken väg som är rätt att vandra, jag anser mig inte sitta på en färdig lösning till något utan jag tror det är något man får arbeta fram längs resans gång. Det är mycket som påverkar hur arbetet ska fortgå och däribland styrelsens sammansättning, man måste ju veta vilka verktyg man har närmast till hands innan man kan sätta igång med grundmurandet. En hjärtefråga för många har ju i diskussionerna varit ifall ett samarbete med staten ska undersökas, då först och främst för att få till ett samordnat SM. Min ståndpunkt där är att jag kan tänka mig att få till en dialog med CC/SvS för att se över möjligheterna, det långsiktiga målet är dock att avveckla monopolet och få till en helt fri marknad både för tillhandahållande av live- samt onlinespel. Dock är ju min dröm att det ska finnas legaliserade klubbar som är så pass väl drivna att de konkurrerar ut alla marknadsmässiga aktörer, det är min våta dröm om något.

Nu har ni lite mer kött mellan benen på hur jag tänker och funderar kring det hela, jag ursäktar mig dock för eventuella tankevurpor eller missar då jag är rätt trött och det här på intet sätt är att se som ett vattentätt program utan bara lite brainstorming.

Inga kommentarer: