måndag 18 februari 2013

LI-vet leker...

Försökte få till en underfundig rubrik för att LI-va upp stämningen men LI-te svårt är det när LI varit i farten, igen. Jag hade tänkt att inleda med lite trevligheter från SvePofs årsmöte i lördags men nödgas att istället rikta ljuslyktan i riktning mot Lotteriinspektionen och deras senaste bravad. Dock ska de inte ha all skuld i detta men vi kommer till det...

Kommande helg skulle ju ännu en upplaga av Berga Open avklaras vilket ett 70-tal lirare runtom i landet sett framemot länge, det har alltid varit mer eller mindre en folkfest där alla former av spelare samlats primärt för det sociala umgänget och sekundärt för själva kortkastandet. Jag har själv varit med på fyra eller fem av dessa och har haft lika trevligt varje gång, i mina ögon är det bara ett gäng vuxna och ansvarsfulla människor som väljer att spendera en slant i goda vänners lag. Nu är det slut på det. Uppenbarligen har en privatperson den 9:e januari i år inkommit med ett tips till LI om att turneringen ska hållas kommande helg varpå LI nödgats inkomma med en anmälan till polismyndigheterna, dessa kontaktade i sin tur idag arrangören av Berga Open och förklarade att om turneringen hålls som planerat kommer en razzia att genomföras där allting beslagtas för en eventuell framtida rättegång. Med detta hot om ingripande finner ju arrangören självklart inget annat val än att ställa in hela evenemanget, vilket är fullt förståeligt med tanke på eventuella konsekvenser.

Jag blir bara trött av sådant här, mest trött blir jag dock på mänskligheten i det här fallet. Nu är det ju inte LI som agerat på eget bevåg utan agerar på ett tips från allmänheten, den janteskadade och missunsamma armén av Svenssons där ute som inte vill att någon annan ska ha kul om de inte får ha det. Jag har aldrig förstått hur folk orkar bry sig så mycket om vad andra pysslar med, så länge alla är med på det och ingen blir skadad kan väl folk få hålla på med exakt vad som helst. Om någon går igång på att bajsa i en blöja och ha den på sitt huvud, vem är jag att döma? Om någon väljer att lägga alla sina surt förvärvade slantar på att samla på små handmålade actionfigurer så får de väl banne mig göra det, eller? Nej, det är dylikt agerande som får mig att tappa tron på mänskligheten fullt ut, ungefär som min WT-granne som vecka efter vecka spelar musik högljutt ända in på de allra minsta timmarna av natten. Det är så otroligt sorgligt när en individ förstör något så oskyldigt för så många bara för att de inte har ett eget liv som är tillräckligt intressant för att engagera sig i...

Första steget i kedjan var ju själva tipset, nästa steg var ju att LI upprättade en polisanmälan men på vilka grunder gjorde de det? Nå, enligt uppgift anser de att totala prispotten var av betydande storlek och kunde därmed inte accepteras trots att det rörde sig om turneringsspel samtidigt som de hade indikationer på att sidospel skulle förekomma. Nu är ju inte jag någon lagman utan snarare lekman i dessa sammanhang, dock vill jag ju påstå att dryga tusenlappen per person i insats i en turnering som spelas en gång per år inte på ett betydande sätt riskerar de deltagande spelarnas finansiella hälsa eller ställning. Om LI bara skulle behaga sig att närvara på en turnering skulle de se att det inte är socialt utslagna individer som lever på existensminimum som är på plats, det är snarare folk från alla samhällsklasser och yrkesområden som finner ett gemensamt intresse som förbrödrar och -systrar dessa individer. Nu väljer de att köra en storebrorsaktig bedömning på den ekonomiska risk vi utsätter oss för i detta sammanhang och tar beslutet att vi inte vet vad vi ger oss in i, därför måste vi stoppas.

Tredje steget är polisens agerande som måste berömmas i det här fallet, de väljer att informera arrangören i god tid innan tillslaget om att det ska ske och ger därmed denne en möjlighet att välja vilken väg som ska vandras. Enligt uppgift var kriminalkommissarien ifråga väldigt vänlig och uttryckte ett visst deltagande i sorgen över den nedlagda turneringen, han menade på att de egentligen inte ville göra detta men var tvungna eftersom LI inkommit med sin anmälan. Ingen skugga ska därmed falla på dessa utan snarare ska de ha en eloge för moget beteende och förvånansvårt mycket förståelse för situationen i sin helhet, deras fingertoppskänsla besparade ett 70-tal individer en hel del möda och besvär med allt vad en razzia samt avbruten turnering hade inneburit i form av tidsåtgång och ren finansiell skada. Det komiska i kråksången är ju att jag tror spelarna hade lidit mer av razzian i sig än av spelandet i turneringen, detta är nog dock bortom LIs förstånd i dagsläget.

Summa summarum, av de tre steg jag redogjort för var ett ett rejält klavertramp medan ett annat var ett snedsteg varpå det tredje var ett logiskt dito. Klavertrampet står den civila anmälaren för i sin idioti i att inte låta vuxna människor sysselsätta sig med vad de behagar, någon form av mindervärdeskomplex ligger helt klart som förklaring bakom detta beteende. Snedsteget står LI för som självklart måste beakta tipset de fått men de hade helt klart kunnat ha gjort bedömningen att det under Berga Open inte bedrivs något som är värt att offra skattepengar på, istället väljer de att fullfölja med en polisanmälan. Det logiska steget gör ju polisen som bara fullföljer sin plikt och planerar ett tillslag utifrån den anmälan de fått, dock väljer de att göra det hela på ett riktigt snyggt sätt och ska ha en applåd för den tidigare nämnda fingertoppskänslan.

Ännu en tråkig klubbpokerhändelse som vi får bära med oss, det känns som att vägen från att betraktas som patrask och slödder som håller på med skumraskaffärer till att ses som en helt normal hobby som idkas av mogna och ansvarsfulla vuxna människor är väldigt lång. Men vi ger inte upp, en dag ska pokern banne mig ses för vad den är: den perfekta kombinationen av kvalitativt socialt umgänge och sinnesstimulerande spel med många bottnar.

Ja just det, jag blev invald i SvePofs styrelse i lördags också, en liten sidenote i dessa sammanhang.

6 kommentarer:

Anonym sa...

pajjas

Anonym sa...

pajjas

Koivulainen sa...

Lär dig stava innan du yttrar dig...pajas.

donRollo sa...

Tjena Koivu.
Några rättelser.

LI måste enligt sina direktiv göra en polisanmälan varje gång det inkommer en anmälan. Deras uppgift efter en anmälan är alltså att samla in bevis och sedan presentera detta för polisen.

Dock får inte LI göra en polisanmälan utan en anmälan utifrån.

Om LI undanlåter att göra en polisanmälan efter en anmälan bryter LI mot de regler de är satta att följa.

Så man kan tycka vad man vill om detta. Dock, LI gör vad de är ålagda att göra.

Och sedan när är det fel att följa de regler som finns?

/donRollo

Koivulainen sa...

DonRollo: Var det jag försökte få fram, att de i princip inte gör något fel men jag tycker de gör fel bedömning. De ska självklart följa upp tipset så som du säger men i mina ögon borde de ha gjort bedömningen att arrangemanget ifråga inte var något man behövde fullfölja en polisanmälan för. Så vi är eniga, även om du inte tror det. :)

Anonym sa...

Mycket bra sammanfattning av hela historien Koivu.
Jag är som sagt oerhört ledsen att någon antingen
*har ett horn i sidan till undertecknad
*hatar folk som har skoj
*jobbar för LI
och har valt att anmäla det hela och lyckats få hela folkfesten nedlagd.
Min förhoppning är att vi åter kan träffas i framtiden för att lägga en liten slant, ta en öl och umgås på det sätt vi älskar att göra.

mvh // Mike.
Arr. Berga Open.