tisdag 28 maj 2013

Anonyma internetväsen...

Jag är rätt fascinerad över en sak i internetvärlden, eller kanske till och med två. Det första är att det finns så många människor som uttrycker hat, kärlek, ris, ros, smicker, avsky och allt annat mellan himmel och jord utan att kunna stå för det med sitt eget namn. Man har ofta åsikter, allra mest negativa, om sakers vara eller icke vara men är aldrig man/kvinna nog att stå för detta genom att skriva under med sitt riktiga namn. Vissa skriver ju dock under med sina nicknames där det i några fall är klarlagt vem som står bakom nicket, det är ju en annan femma än att en random människa skriver under med något som bara eventuellt de närmast sörjande kan uttyda. För mig är det svårt att ta en sådan anonym person på allvar, det känns som att de lever ett liv på nätet och ett annat i verkligheten.

Detta leder oss osökt in på den andra grejen, nämligen att vissa anser att ett visst beteende på nätet är helt acceptabelt trots att de aldrig någonsin skulle agera så i verkligheten. Ungefär som att det som händer på internet stannar på internet, medan verkligheten helt ska låtsas som att den delen inte existerar alls. Inte undra på att barnen i dagens samhälle jagar varandra på nätet när vuxna inte direkt föregår med gott exempel...

Nej, lite mer öppenhet och ärlighet skulle inte skada för lite sundare debatter och diskussioner. Pokervärlden är ju inte direkt annorlunda mot andra delar av nätet, de anonyma trollen härjar men även de mer konstruktiva gömmer sig under sina alias. Synd som sagt, jag tror det bäddar för ett helt annat virtuellt klimat än många av oss skulle önska.

Inga kommentarer: