torsdag 16 april 2009

En idiot är jag...

Så här toktiltad har jag nog aldrig varit och orden "Jag ska aldrig mer spela poker" känns mer sanna och trovärdiga än någonsin, jag är bokstavligt talat grinfärdig... Vi kanske ska ta det från början(eller slutet av min pokerkarriär):

Efter många om och men under dagen beslutar jag mig till slut att ta mig till klubben för spel i Super Torsdag, Rille ringer också och vill hänga på så jag plockar upp honom på station och så bär det av till Hallsta. Väl där lottas jag in på ett ganska actionbetonat bord med Eric C, Mikael L, Rille, Karim och Benny J bl.a., bättre slaskpotential får man ju leta efter. Spelet börjar försiktigt från min sida och jag gör inte många moves eller spel, mest beroende på att jag inte får kort och jag plockar min största pott mot Benny när jag synar ner honom på rivern på en trissad bräda där jag har A-högt med Q-kicker som håller. Mot andra periodens slut kommer dock den mest sinnessjuka pokerhanden jag någonsin varit med om, blindsen är 50/100 och jag har en stack på dryga 9k och jag plockar upp 42spader två platser från knappen. Det limpas friskt fram till mig och jag tar chansen och hänger på, det checkas ned och floppen kommer A95 med en spader. Vi är fem pers eller någonting med i potten och det checkas fram till mig, jag väljer också att knacka bara för att se Mikael L betta ut 425 på knappen och med vik fram till mig hittar jag synen med min hålstege samt bakdörrsflush. Mot många spelare skulle jag inte göra denna syn men eftersom jag vet hur lös Micke är i sitt spel anser jag att det ligger bra värde i att ta synen för att göra eventuella motspel senare. Turn kommer turligt nog en magisk 3:a och jag har nöten, för att maskera det hela betar jag ut 700 i potten då jag inte vill tappa Micke och jag vet att han är kapabel till många spel i det här läget. Mycket väl så höjer han upp det till 1 750 och jag låtsasfunderar en stund innan jag bara tar synen, turn kommer en ofarlig 6:a och jag sitter på nästnöten. Jag vet att om han så är tom så kommer han att beta ut i hopp om att kunna stjäla potten vilket han också gör om han så sitter på minsta lilla träff, jag är alltså typ 90% säker på att ett bet kommer så jag checkar kallt till honom. Helt rätt läst av mig, det tar inte många sekunder innan han slänger in 1 750 i potten men den här gången funderar jag inte alltför länge innan jag ställer in resten av mina 9k i potten.

Nu låtsas jag vara supersvag genom att böja pannan mot vattenflaskans kork och stirra ned i bordet, jag blundar till och från till och med bara för att jag känner mig så seg och vill försöka visa än mer svaghet. Efter lång stunds internt diskuterande säger Micke "Du får väl ta mina marker..." eller något dylikt, eftersom jag inte tittar på bordet uppfattar jag det till 100% som att han lägger sig och nöjd som fan höjer jag min blick igen och börjar håva in potten. Det är lite förvånade miner runt bordet som jag bara besvarar med ett leende eftersom jag är helt säker på att potten är min. Jag ser hur Micke visar upp sin hand, A3, och tror att han vill visa vad han la och att han hade gjort en stark läsning av mig. Döm min förvåning när folk börjar skrika "Handen är död!", "Hejdå Koivu!" och "Var är handen?" till höger och vänster. Jag blir helt paff och fattar ingenting när Micke börjar raka in potten istället, tills någon säger att han faktiskt synade mig. "VA?" ropar jag inombords till mig själv men när folk upprepar att han synat stapplar jag bara därifrån totalt chockskadad, jag finner inte ens talförmåga nog att försöka argumentera för min uppfattning om handen eftersom hela bordet redan dödat mig och min hand. Tydligen har Micke samtidigt som han sagt det jag skrev ovan lagt in markerna och eftersom jag inte tittade uppfattade jag aldrig synen utan trodde som sagt att han gav upp och sköt markerna till mig eller något, inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att han faktiskt hade synat. Eftersom jag slängt in min hand i mucken så var den ju enligt reglerna död och den vidrigaste elimineringen i hela mitt liv från en pokerturnering var ett faktum. Jag tänkte för en sekund visa upp min vinnande hand också bara för att stoltsera med nötterna men tänkte att de minsann ska få fundera på vad jag hade, hade jag bara gjort det hade jag ju vunnit handen trots att jag missuppfattade den kapitalt. Sedan kan jag tycka att en viss grad av fair play-bedömning borde förekomma och jag tror/hoppas att jag i en omvänd situation skulle kunna vara man nog att höra den andres förklaring och överväga i alla fall en "moraliskt" korrekt hantering av handen, jag säger inte att Micke på något sätt agerade fel eftersom reglerna är solklara men ibland kan man faktiskt fundera över under vilka förutsättningar de ska tillämpas.

Jag kan bara säga att känslorna i min kropp direkt efteråt var starka och bestod av besvikelse, chock, förnedring, ilska, skam och allt möjligt annat äckligt. Jag är närmare än någonsin att kapa mitt pokerspelande helt, när jag gör allt rätt och får motståndaren dit jag vill så pissar jag till det för mig själv och jag kan inte fatta att det aldrig kan bli bra. Vad jag än gör så blir det fel och kan jag inte ens vinna händer som dessa, hur ska jag då överhuvudtaget motivera en existens för mig som pokerspelare? När jag gör sådana här fatala misstag, när jag känner mig totalt överkörd och bortspolad...nej, jag är nog slut som pokerspelare...och snart som människa också...

11 kommentarer:

Mharju sa...

Jag hade helt klart låtit dig plocka upp din hand igen så länge den är "identifierbar" fortf och inte beblandats helt med mucken, det är ändå på klubbnivå vi håller på!

Anonym sa...

Fredrik
jag håller faktiskt med Harju här och är lite chockad över att inte Micke gjorde detta...
Visst kan restan av bordet fortfarande döda din hand och jag inte har något annat val än att ta potten men detta brukar inte ske...
Tycker åtminståndet att ni kunde "splittat" potten detta hade jag gjort om det vart cg i alla fall.....

Neverbluff sa...

Vad reglerna säger är ju att handen är död.
I en turnering kan man inte dela potten (om inte hela bordet är med på det och domaren inte blir inblandad) men däremot i cg är det möjligt att delat potten. MEN då kan du inte lämnar bordet utan att säga ett ljud om vilken hand du hade.

På klubben har detta fenomen hänt en flera gånger både i turneringar och cg men då är det ofta att spelare 1 är på bluff eller inte tror sin hand håller och bara foldar sin hand vid showdown (precis som du gjorde) och spelare 2 visar sin hand som är sämre än spelare 1 men spelare 2 vinner potten.

Skillnaden är ju att du på grund av dålig bordsnärvaro missar att han synar och att det är showdown.
Ett misstag man troligen bara gör en gång i karriären.

Jag hoppas du dagen efter iaf kan se lite humor i det hela :-)

Anonym sa...

Robert om du inte tiltat så mycket och haft en lite tendens till bordsnärvaro, hade vi kanske löst problemet....

Alltid öppen för förslag....
Ps:Bordsnärvaro är nr 1

Anonym sa...

Otroligt klantigt att mucka handen innan du är klar över att du vunnit potten. Som Never. sa: ett misstag man bara gör en gång (förhoppningsvis).

Sen så undrar ju jag hur stämningen är på klubben. Man hör bara bra saker om klubben men jag har ju iaf fått uppfattningen genom den här bloggen tex. att det är väldigt mycket skadeglädje och så vidare. Står det verkligen rätt till när folk åker ifrån klubben grinfärdiga?

Jag är ju aldrig där så jag vet inte men en idé kan ju isåf vara att tagga ner lite och försöka skapa en lite gemytligare och mindre rå stämning - vad vet jag! :)

/Joge, som också var snudd på gråtfärdig igår. Dock ej för att det var dålig stämning utan för att Fru Fortuna pissade på mig igen.

Förresten så är det ju stor skillnad på turrar och cg. Jag är inte nån regelguru men i cg kan man ju ordna saker med lite mer sunt förnuft (splitta potter osv) medan det är betydligt tuffare i turneringar. Att mucka handen innan jag fått markerna skulle jag inte göra i nån av spelformerna :)

Ha det bra allihop, peace!

Koivulainen sa...

Harju: Ja, jag tror som sagt att jag också hade gjort så i motsvarande situation eller i alla fall ha försökt reda ut begreppen innan domen faller så brutalt.

Fredrik: Mmm, split hade ju kunnat funka men i turrar är ju inte godtyckliga arrangemang direkt tillåtna utan regler är regler i dom sammanhangen och det respekterar jag, det var ju därför jag gav mig utan diskussion för jag insåg att felet var enbart mitt egentligen(även om jag bannar Micke än idag för att han inte yttrade ordet "Syn" någon gång. :) )

Neverbluff: Japp, håller med dig om reglerna men att jag lämnade bordet utan att säga något var för att jag som sagt insåg att felet var mitt och att bordet redan dömt ut mig totalt. Jag kände inte att jag orkade eller ville ta diskussionen eftersom alla redan var totalt anti, jag visste att jag kanske kunde ha fått en empatibedömning i det hela under andra förutsättningar. Jag måste säga att jag inte skrattar åt det ett dugg i dag heller, känns mest bara totalt värdelöst och tragiskt. Visst, jag kommer nog aldrig att göra om det men det är inte ens kul att ha gjort det en gång. Jag är känslo- och tävlingsmänniska och då gör sånt här jävligt ont i själen även om det självklart inte är något jag går och dränker mig för.

Micke(antar jag): Lätt att vara kaxig i efterhand när jag hade dig upplurad på läktaren tusen gånger om. :) Tyckte dock inte du var direkt diskussionsbenägen vid bordet utan rakade in potten utan minsta ifrågasättande av situationen, mitt beteende borde ju ha visat på ganska bra att allting inte stod rätt till och att jag inte muckat en förlorande hand. Men men, gjort är gjort och numera vet ju inte jag hur jag kommer att agera i en motsvarande situation om jag skulle vara på andra sidan så att säga.

Joge: Ja, för fan, jag är brutalt medveten om min klantighet och ovaksamhet och den är oförlåtlig. Jag kommer förhoppningsvis aldrig göra om det men man vet aldrig, visst är det tur att det hände i en sketen klubbturnering men smärtan som spelare över att göra något dylikt är inte att leka med. Rent generellt tycker jag stämningen är helt ok på klubben, ibland kan ju dock vissa individer flippa ur och skapa lite turbulens för ögonblicket men det mesta reds ändå ut och det råder en relativt gemytlig stämning vid borden. Det käftas med glimten i ögat och snackas skit i största allmänhet så där tycker jag ju inte att det finns något att klaga på egentligen. Det går alltså inte bra i Vegas? Dina medresenärer är ju inte så pigga på att uppdatera bloggarna heller så jag tycker definitivt du borde återinföra din klassiker. :)

Wettis sa...

Med tanke på hur lättövertalad du var att lira Sverigerankingen samma kväll vet jag att revanschlustan och kärleken till spelet är så stor att du aldrig skulle lägga ner pokerspelandet... Bara att räta ut gamnacken och komma igen!

Koivulainen sa...

Wettis: Det finns ingen kärlek eller revanschlusta här utan bara daggmasksinspirerad naturlig idiotinstinkt. Jag fattar lika lite som masken att ifall jag tar vänster varje gång så får jag en stöt, jag fortsätter bara att ta vänster tills det enda som återstår av mig är en rykande hög av bränt finskt fisk-kött.

Anonym sa...

Andreas L:
Jag tänkte faktiskt tanken att föreslå just det som Harju och Fredde säger, men din hand slängdes in väldigt "hårt" mitt bland de andra korten så det hade vart väldigt tvetydigt och svårt att identifiera dina kort.
Min första tanke när du muckade var att det var en stonebluff..

dawod sa...

Har ett par funderingar kring den här händelsen.

Den första är, om en spelare säger typ "ok, du får ta mina marker då" så uppfattar jag det som att han synar, inte som att han lägger sig. Om han lägger sig ger han dig ju inte några fler marker, då vinner du ju bara det som ligger i potten nu. Men om han gör en crying call, som i det här fallet så ger han ju dig resten av sina marker - och det är ju precis det han säger.

Den andra funderingen är, hur hamnade handen mitt i mucken. Om man vinner en pott behöver man ju inte stressa med att mucka handen, den kommer in i mucken förr eller senare ändå. Men men, antar att det är just det som var det stora misstaget.

Hade detta hänt på CC så hade ju handen varit stendöd men en av många saker som jag älskar med Vegas är att om man är snabb med att säga att man har missuppfattat situationen så gör dom oftast allt för att göra en så rättvis bedömning där som möjligt. Visst, om handen är helt oidentifierbar så är det ju kört men hur den ska ha kunnat bli det ställer jag mig frågande till. I så fall måste du ju ha grävt in handen i mucken och det låter inte rimligt!?

Något som jag tycker är synd på HPK är att många spelare har inställningen att CCs regler är de korrekta. Så fort någon gör ett litet misstag så ska han straffas och händer ska dödas. Vore mycket gemytligare om inställningen var sportsmanship så långt det går. (Därmed säger jag inte att den här handen dömdes fel, jag var ju inte där så jag vet inte hur omöjligt det var att identifiera handen men jag snackar om inställningen). I övrigt tycker även jag att stämningen brukar vara trevlig på klubben för att svara på Joges fråga men det är just när det kommer till regler som många är väldigt konservativa och skulle behöva åka till Vegas för att uppleva den sportsliga sidan av poker.

Förstår knäcken koivu och minns ett liknande exempel från nån gång i vintras när jag var där och spelade. Jag hade 3-bettat pre med AQ och fick syn av Loma. Både jag och han hade stora stackar. Floppen är låg och han väljer av någon anledning att beta ut. Jag synar. Turn blank. Han bettar, jag synar. Ruiver blank, han bettar svagt, jag blixtsynar och han bokstavligen gräver in sin hand i mucken. Jag visar AQ och han stelnar till. Han säger inget först men i pausen säger han att han gjorde ett stort misstag då han hade muckat AK.

Vill också tillägga att jag själv har bustat en turre i Prag på ett misstag. Jag 3-bettar pre med JJ och uppfattar att en spelare går all in varpå jag synar och ställer in den del av stacken det kostar mig att syna samt viker upp mina JJ. Potten är för chip lead. Han visar T6 eller nåt sånt och min hand står. Men när dealern börjar skyffla markerna till mig så säger han att han hade marker kvar bakom (typ 400 kvar medan potten var på 30k eller nåt). Floor tillkallas och min hand dödförklaras då jag är den som visat mina kort först. Strikt regelmässigt görs nog så här i efterhand en korrekt bedömning men ingen hänsyn tas över huvud taget till sportsmanship. I Vegas hade jag vunnit potten 99 ggr av 100. Är osäker på hur bedömningen hade varit i Hallsta men hur som helst gjorde jag ett misstag som jag faktiskt kan skratta åt idag även om jag var helt knäckt då när det hände.

Räknar inte med att du skrattar åt din muck idag men om några månader kanske. Bara att grinda på!

/ dawod

Koivulainen sa...

Dawod: Jo, jag vet att uttrycket kan tolkas så men just i det här fallet fick jag ju för mig att han menade att jag kunde ta de marker han redan stoppat in d.v.s. de han redan förlorat utan att han tar synen. Sedan vad gäller muckandet så var det inte så att jag kastade in dom blixtsnabbt, jag höll ju på korten en stund eftersom jag var på väg att vika upp dom för att visa vad jag hade. När jag väl muckade dom hamnade de bredvid varandra längst underst i högen, helt klart synliga och separerbara. Vad jag inte vet är vad som hände sen, ifall någon började samla ihop korten samtidigt som Levin började dra till sig markerna. Enligt mig var mina kort dock väldigt synliga en bra stund(relativt sett) men jag kände inte att bordet var moget för en diskussion i och med de kommentarer som fälldes.

Jag håller med om att sportslighetens fana bör hållas högt i de här sammanhangen, som jag sagt tidigare gällande situationen med mig hade jag nog till 95% säkerhet låtit motspelaren plocka upp sin hand och fullfölja den. Jag vill vinna under rättvisa förhållanden och på sådant sätt att motståndaren fått prestera efter sin bästa förmåga under regelrätta förhållanden, fair play helt enkelt.

Ditt exempel var ju inte heller så roligt direkt, där kan ju dock inte allt läggas på dig. Att motståndaren missar en eller ett par marker när han ställer är ju slarvigt av honom, jag tror definitivt inte att han sparade dessa med flit. Nej, jag vet att det kommer att ta ett tag att smälta hela incidenten men att den nog till slut blir en rolig anekdot. Känslan direkt efteråt var dock allt annat än rolig, usch...hoppas jag slipper känna den fler gånger.