söndag 9 augusti 2009

Time flies by...

Attans vad tiden springer iväg, dagarna far förbi som små fartstreck känns det som och det trots att det känns som att man inte gör något exceptionellt direkt. Jag såg ju att mitt senaste inlägg här är från i torsdags och nu är det alltså söndag, tre dagar som bara swooshat förbi. Vi får väl ta en snabb rekapitulation i vanlig ordning:

Fredagskvällen var ämnad att bli en riktigt soft filmkväll med mästerverken "Watchmen" och "No Country For Old Men" på repertoaren men vek som jag är så somnade jag halvvägs in i den förstnämnda och så var den kvällen finito. Jag lyckades ju kvickna till innan kvällen rent tidsmässigt skulle ha varit förlorad men när jag väl vaknade var jag så trött så jag gav upp ändå och letade upp en mer permanent viloplats för natten. Inför lördagen fanns det lite vaga planer om utgång på kvällen men det spikades inte förrän sent mot kvällen till, jag hann med en tvättstuga innan så det var ju ändå något positivt med det fram tills dess uteblivna beskedet. Nåväl, vi begav oss till Bellmans för lite warmup i form av drinkar och skitsnack och efter dryga två timmars sittande väljer det manliga klientelet att fortsätta kvällen på Blue Moon Bar. Väl där är draget obefintligt till en början så det blir barhäng med fortsatt skitsnack, efter en timme där börjar det dock att röra på sig även om min nykterhet är lite skrämmande trots ihärdigt intag av berusande medel. Jag har lite kontakt med en polare som säger sig vara på väg men efter en stund hör jag inget mer från honom så jag lever i förvissningen om att han inte ska dyka upp men i efterhand får jag höra att han ändå varit där. Selektivt umgänge kanske? :) Jag springer först på en gammal gymnasiepolare som jag inte sett på typ 15 år så det blir en del trevligt snackande där innan en viss Tomten närmar sig smygande, gymnasiepolaren drar vidare och jag och Tomten försöker oss på en konversation men blir störda av ett fett as till dryg jävla fyllskalle som försöker sno Tomtens drink hela tiden. Som tur är drar den lilla f-ttan vidare men jag och Tomten bryter dock upp ganska snart då vi båda har polare som drar oss åt varsitt håll...Strax efter det springer jag på lillebror också, bara så där, så vi utbyter lite meningar innan jag äntligen drar ut på dansgolvet för att jigga lite men jag känner mig nästan lite för nykter för det. Detta trots att jag säkerligen dragit i mig typ 8 drinkar eller något, vissa kvällar tar det bara inte...Kvällens höjdpunkt på BMB var dock när de körde "Enter Sandman" i schlagerbaren, priceless att se hur dansgolvet tömdes på alla redneck-Svenssonar på två sekunder och bara ett fåtal metalheads stod kvar och rockade. :P Fan, om de körde sådan musik i schlagerbaren hela tiden skulle jag också älska den lika mycket som alla andra gör. Kvällen avslutas med en kebabtallrik från Vegagrillen där jag även gör kvällens goda gärning när jag pröjsar en bruds mjukglass samt strips då hon är short på cash, är man gentleman så är man. Men inte fan följde hon med hem för det... ;)

Söndagen har ägnats åt softande på hög nivå så där finns inget att förtälja, vad jag dock ägnat mig åt pö om pö sedan i fredags är att läsa igenom förundersökningsprotokollen till utredningen kring mordet på Therese Rojo Johansson i Stureby den 6:e juni i år och det är banne mig skrämmande. I materialet finns förhören med gärningsmannen, Tim, och hans flickvän, Tove, dokumenterade ord för ord och det är oerhört tragisk, fascinerande och äcklande läsning på en och samma gång. Tove har alltså fått Tim att döda Therese för att visa vad han är beredd att göra för henne, dock hävdar ju Tove att hon egentligen bara ville ge Tim ett "uppdrag" som han inte kunde genomföra så att hon skulle ha en anledning att dumpa honom då hon egentligen var kär i hans bästa polare Gordon. Det luriga i det hela är att Gordon alltså tidigare var ihop med Therese men att Tim varit otrogen(kysst) Therese samtidigt som han varit ihop med Tove, som i sin tur hela tiden varit otrogen med Gordon trots att hon säger sig vara ihop med Tim. Hänger ni med? Snacka om ett jävla kvadratdrama på hög nivå, det är ju som taget ur någon amerikansk dramathriller. Jag ska inte uttala mig om ansvarsfrågan i sammanhanget men det är vidrigt att se hur Tove manipulerar Tim med sina SMS där hon så fort han visar svaghet inför uppgiften trycker ner honom och förklarar att han inte har något hos henne att göra förrän han tagit livet av Therese. Bland annat skriver hon något i stil med "Jag klarar inte av att sitta några säten från henne i tunnelbanan, hon måste dö." i ett SMS, lycka till med att få det till "lek" eller "skoj". De här förhören är inte korta helle utan det rör sig nog om drygt 200 sidor ifall man räknar både de med Tim och de med Tove, ibland tror man inte att det är sant det man läser. Det känns absurt att 16-åringar kan pyssla med dylikt men uppenbarligen gör de ju det, vi har det ju i svart på vitt i FUP:en. Det mänskliga psyket är minst sagt fascinerande... Sjöbo-mordet är fortfarande under utredningen men där har brodern numera häktats så uppenbarligen har de något på honom som gör att de väljer att hålla honom en vecka till för att kunna bygga sitt case vidare.

Pokern har legat helt still, har faktiskt inte hunnit med något av det utan bara ägnat mig åt annat men jag ska skärpa mig. Hade tänkt lira SR ikväll men valde istället att kolla klart på "Watchmen" som jag kan ge er en liten recension av här(det var dock andra gången jag såg den nu):

Titel: Watchmen
Genre: Drama

Ännu en seriehjältefilm tänker ni men ack vad fel ni tänker då detta knappast går att klassa som en normal film inom den genren, häri ryms nämligen så mycket mer och djupare tankar än i de andra massproducerade Spindelmannen eller X-Men. Här handlar det om ett gäng andragenerationens superhjältar varav de flesta lagt kappan på hyllan men när de börjar tas av liv en efter en vaknar de gamla rutinerna till liv. Ledda av Rorschach börjar de rota i orsakerna till The Comedian hittats mördad och snart börjar de självklart komma en ondskefull plan på spåren. Det som gör den här filmen så bra är att det hela tiden finns flera bottnar i berättelsen, du måste hela tden hänga med på varenda ord och detalj för att verkligen förstå helheten. Det hela bäddas in i mästerligt foto och grymt soundtrack, det blir som att sjunka in i en annan värld i nästan tre timmar och när man kommer tillbaka från den känner man sig omtumlad men lycklig. Till skillnad från andra liknande filmer så bygger den här alltså inte alls på actiondelarna utan mer på karaktärerna och deras inbördes historia och samverkan. Nutid vävs ihop med dåtid konstant och det gäller att hålla tunga i rätt mun för att förstå allt, du belönas dock rejält om du lyckas. Den här filmen är absolut inte för alla utan min lekmannamässiga gissning är att 1 av 10 Svenssons tycker den här är bra medan 4 av 10 superhjältefans gillar den, fler än så tror jag har svårt att ta till sig det här närapå-mästerverket.

Betyg: R R R R

Jag såg ju x antal filmer i Finland men orkar inte med att redogöra för dessa då det i princip inte var någon som var värd att nämna förutom "Watchmen" då. Det har varit ganska dåligt med klassfilmer på sistone varför just den ovan nämnda var som ett litet ljus i mörkret, vi får hoppas på bättring framöver.

En sidenote kring den närmsta tidens sociala umgängen är att vissa kan vara rätt skrattretande i sitt agerande men låt oss ta det en annan gång, dagens ordranson börjar tryta och kvällsklockan börjar slå läggdags så det är väl ligga bra att kasta in handduken. Imorgon planerar jag med att ta en ny powerwalk på Björnön men ni får gärna komma med tips på hur jag förhindrar skavsår i skrevet: vaselin? plåster? tights? Jag vill inte ha två öppna sår nedanför kulorna om ett par veckor, har tillräckligt svårt att komma till i vanliga fall...

2 kommentarer:

Anonym sa...

vart hittade du förundersökningsprotokollet? ladda ner?

awa_nono@hotmail.com

Koivulainen sa...

https://www.flashback.info/showthread.php?t=932561

Du har nedladdningslänkarna sist i det första inlägget i tråden, bara att tanka och begrunda. Domen kommer imorgon 8/9...