onsdag 20 februari 2013

Saker och ting rör på sig...

Pokervärlden verkar ha vaknat till liv på allvar nu efter en tids dvala och inaktivitet, nu känns det helt plötsligt som att allting händer på en gång. Det smäller högt som lågt, tidigare idag kom t ex Svenska Spel ut med information om att de stängt av 14 spelare för fusk och lämnat in en polisanmälan. Mer om det snart men först fortsätter vi på det som inträffade häromdagen, nämligen nedstängningen av Berga Open.

Nu har mer utförlig dokumentation sett dagens ljus vad gäller ärendet, det dokument som cirkulerade på måndagen innehöll bara tipsarens mail i princip medan den nyare knippen av dokument även innehåller en del intern kommunikation mellan LI och polismyndigheterna. Uppenbarligen har Polisen redan i ett tidigt skede uttryckt skepsis då ett mail från LI-utredaren daterat 11:e februari mest går ut på att försöka övertyga konstaplarna om att det faktiskt rör sig om en företeelse som måste bekämpas, fördelaktigast med en razzia då. Hon från LI tar upp som exempel ett brott mot alkohollagen, att det vore helt orimligt att Polisen i det fallet skickar meddelande till försäljaren om att det vore bra ifall han/hon upphörde med försäljningen. Där tycker jag hennes jämförelse haltar en aning, känns inte riktigt som samma sak då jag nog anser att eventuell alkoholförsäljning har rätt mycket hårdare effekt på samhället i långa loppet än ett arrangemang av pokerturneringar.

Hon är dock ihärdig i sin argumentation, hon rabblar upp rekvisit som är uppfyllda för brott mot både Lotteri- samt Dobblerilagen. Den förstnämnda verkar hon vara 100% säker på medan dobbleridelen känns mer vag, de kriterier hon har där är:

- För allmänheten anordnad
- Spel som helt eller i väsentlig del beror på slumpen(hasardspel)
- Insatsernas ekonomiska värde (100 000)
- Äventyrlig eller ägnad att tillföra anordnaren en betydande ekonomisk vinning (minst 20 000 kr endast på avgift)

För det första var turneringen inte direkt så att vem som helst kunde kliva in och köra, man måste ha koppling till arrangören på något sätt och vara en del av communityn. För det andra tycker jag ju att det borde vid det här laget vara klarlagt att poker(seriöst spelad) inte är att se som hasardspel, visst finns det en icke-oansenlig turfaktor i det hela men viss skillnad att spela lotto kontra poker även om vissa tror de spelar det förra när de lirar det senare. För det tredje går ju insatserna att diskutera, det är inte direkt en spelare som gått in med 100 000 och inte heller kan en enskild spelare vinna 100 000. För det fjärde är det ju självklart ett äventyr att vara med på ett Berga Open men arrangemangen går oftast inte ut på att tjäna pengar, avgifterna tas för att täcka omkostnader och övergripande utgifter så att det i slutändan blir en nollsummeaffär.

Nej, skulle gärna bjuda in LI på några turneringar så de får se hur äventyrligt pokerspelet är ute på klubbarna, jag tror de skulle bli ganska så besvikna. Det roliga i dokumentationen är att LI-handläggaren också själv påtalar hur svårt det är för dom att utdela vite vad gäller brott mot Lotterilagen, uppenbarligen måste de utfärda ett föreläggande och om det är baserat på att det är en 550 kr NLH freezeout men det visar sig bli en 650 kr PLO freezeout istället så är det första föreläggandet verkningslöst och ett nytt måste utfärdas. Hon skriver själv som slutkläm i svadan om svårigheten att få viten utdömda:

"OM nu samtliga kriterier varit uppfyllda, kan ändå överklagan ske, med lite tur utdöms ett eventuellt vite efter fyra till fem år efter avgörande i förvaltningsdomstolen."

Mycket intressant läsning ändå måste jag säga, känns inte som att LI riktigt har polismyndigheterna med sig och det känns skönt att det finns lite vett i sammanhanget i alla fall. Fortsättning lär följa.

Ja, på SvS har alltså 14 spelare blivit avstängda för fusk då de tydligen använd sig av pokerbotar för att håva in 1,8 milj kronor, SvS hade tydligen kunnat frysa dryga 100 000 på spelarnas konton i samband med utredningen. Nu är polisanmälan gjord och det blir ännu ett intressant offentligt dokument att gräva ner sig när förundersökningsprotokollet släpps, förutsatt att det alltså blir åtal vilket det känns som att det borde bli.

Puh, knappt så jag hinner med i svängarna och nu måste jag runda av här då jag kör min numera i princip enda turnering för veckan nämligen Lillördag. Wish me luck.

Inga kommentarer: